недеља, 16. фебруар 2014.

ŠTA NAM GOVORE EMOCIJE O NAMA SAMIMA ? prvi deo




 Dobro veče dragi moji drugari, kako je prošao vikend ? Danas tj. juče je bio divan i sunčan dan, nadam se da ste ga proveli sa radošću negde u prirodi.

Današnja tema je Šta nam govore emocije o nama samima- prvi deo, kao što sam i napisala u prethodnom postu Emocije su naš vodič kroz život, imamo tu mogućnost da biramo kako ćemo se osećati i šta ćemo privući.

Koje nas to emocije vraćaju u ravnotežu, jel ste nekad o tome razmišljali ?

Kako kaže latinska poslovica Mens sana in corpore sano- U zdravom telu, zdrav duh, to nam je važno za svakodnevni život, jer loša fizička hemija, stvara loša osećanja. Samim tim naše raspoloženje biramo sami, kako dobro, tako i loše, iako imamo spoljnih uticaja, imamo tu mogućnost izbora.

Kažu ljudi zašto je sve ovako turbulento, puno stresa, emocija itd., ja imam jedan jednostavan odgovor za to. Da je život ravna linija nas ne bi bilo, zašto ? Jer život je kao EKG, otkucaji nas održavaju u životu, da nema njih mi ne bismo bili tu gde jesmo. Što znači da život je satkan od kontrasta između kojih mi biramo, šta želimo da iskusimo i privučemo. Ravna linija nije naš izbor, već stalna akcija, naravno sa potpunim uutrašnjim mirom. Kad to postignemo nijedna turbulencija nam neće predstavljati problem, već izazov.



Kako kontrolisati negativne emocije Tako što ćemo sebi za početak obećati da tokom jednog dana ili nedelje nećemo da dopustimo da nas obuzme nepoželjni osećaj ali ako se i pojavi treba da ga pustimo i analiziramo, zašto je on tu sada, sve tako dok se ne budemo osećali dobro.

Nakon toga počnemo da radimo na poželjnim osećanjima npr.saosećanje, radost, ljubav, hrabrost itd. Tako što ćete da zadate sebi da ostantete u tom osećaju neko vreme, šta god da se desilo da ste Vi tu gde jeste sa tim osećajem. Naravno u raznim situacijama su prisutni razni osećaji, važno je da naučite da ih prepoznajete i aktivirate - izdvojite. Fokusirajte se prvo na jedan osećaj, kad budete postigli rezultat pređite na sledeći. Naš odnosno Vaš cilj je da smanjite delovanje nepoželjnih, a pojačate delovanje pozitivnih osećanja.

BUDITE SREĆNI SADA I OVDE


SKALA EMOCIJA ( KNJIGA " TRAŽI I DOBIĆEŠ ": 

Radost/Znanje/Moć/Sloboda/Ljubav/Poštovanje
Strast
Entuzijazam/Žudnja/Sreća
Pozitivno iščekivanje/Uverenje
Optimizam
Nadanje
Zadovoljstvo
 Dosada
 Pesimizam
Frustracija/Razdražljivost/Nestrpljivost   
 “Ophrvanost”
 Razočaranje
 Sumnja
 Zabrinutost
 Svaljivanje krivice
 Obeshrabrenost
 Gnev
 Osveta
 Mržnja/Jarost                                          
 Ljubomora
 Nesigurnost/Krivica/Nedostojnost
 Strah/Tuga/Depresija/Očaj/Bespomoćnost


Skala emocija su naše stepenice, gde je prva stepenica Strah/Tuga/Depresija/Očaj/Bespomoćnost, naš zadatak je da se lagano, stepenik po stepenik, korak po korak penjemo skalom.

Važno nam je za osvarenje cilja količina naše lične energije i smer, Vi birate koja će biti količina i koji smer.
Kako god se osećali – način na koji usmeravamo i trošimo svoju energiju je od presudne važnosti za uspešnu realizaciju naših želja. U tome je ključ.
Ako ste tužni – tugujte.
Ako ste ljuti – mrštite se.
Ako ste srećni – smejte se.
Ako ste puni ljubavi – volite…
Ali – u svakom slučaju → koristite svoje energetske resurse u smeru ostvarenja svoga cilja. To je najbrži i najlakši način da do njega dođete.




Ja Vam predlažem da budete srećni i da se smejete, da ste puni ljubavi i da volite, jer tako ćete biti na gornjim stepenicama naše skale emocija. Birajte da budete radosni jer znajte da je sve u redu, pružajte osmeh i ljubav.
Ako sam Vas bar malo inspirisala odnosno podstakla na razmišljanje, uzmite sveščicu i pišite, možete i ovde ostaviti komentar, bilo bih mi drago.

Osmeh na lice, sveščicu u ruke i ljubav u srcu da Vam bude, šaljite ljubav jer to je DAR  .

LJUBI VAS VAŠA BLOGERKA AKI SUNCE

Нема коментара:

Постави коментар